Grondig speuren

De bodem kan ons van alles vertellen over wat of wie er ooit op aarde heeft geleefd of hoe de aarde er ooit uit heeft gezien. Aan de hand van fossielen, kristallen en koralen kunnen we hier meer over te weten komen. Wat ontdek jij?

Aardwetenschappers onderzoeken de aarde, de bodem, het gesteente, schelpen of fossielen. Hieruit halen ze informatie over hoe de aarde werkt. In deze zaal ga jij hier zelf ook mee aan de slag door te kijken naar wat je allemaal kan afleiden van een ‘gewone’ schelp, een grondmonster uit de zeebodem of een stromende rivier. Achter elk fossiel, elke steen of elke schelp zit namelijk een heel verhaal. Wist jij bijvoorbeeld dat er schelpen zijn gevonden onder het Domplein?

Samen met professor Harting ga jij de samenstelling van de bodem van Nederland onderzoeken. In het midden van de negentiende eeuw is er van alles uit de bodem naar boven gekomen tijdens het boren naar schoon drinkwater. Zo ontdekte Harting een heel ander Nederland dan waar we nu in leven, een Nederland met een hele andere kustlijn. Kun jij door te zoeken in zand erachter komen hoe dit precies zat?

Harting kwam toevallig aan zijn grondmonsters omdat er naar water werd geboord, tegenwoordig gaan wetenschappers doelbewust op zoek naar bepaalde grondmonsters, net zoals Lucas Lourens. Hij haalt grondmonsters uit de zeebodem om een beeld te krijgen van het klimaat in het verleden en klimaatveranderingen in de toekomst. Net als hij ga je een boorkern bekijken. Welke verschillende lagen kun je zien en wat betekenen die? Ga daarna verder op ontdekkingstocht onder de microscoop en onderzoek fossiele eencellige organismen: foraminiferen. Wat kun je hiervan leren?

Fotografie Lize Kraan
Fotografie Lize Kraan
Fotografie Lize Kraan
Fotografie Lize Kraan