Familiecolleges Zoek het Uit! Festival

Hoe onderzoek je…..iets wat je niet weet? Binnen de wetenschap zijn heel veel onderzoekers hier mee bezig, ieder in zijn of haar eigen vakgebied. Tijdens de familiecolleges onderzoek jij mee met onze onderzoekers van de Universiteit Utrecht! Ben jij klaar om samen met jouw familie nog dieper in de wereld van de wetenschap te duiken? Kom langs bij een van de familiecolleges.

Wat doet muziek met je gevoel van tijd? (za)

Door wetenschapshistorica, -filosoof en componist Susanna Bloem

In deze familieluistering ontdek je samen met onderzoeker Susanna Bloem hoe muziek jouw ervaring van tijd kan beïnvloeden. En hoe dit kan helpen om beter over je gevoelens te praten.

Luister je wel? – spel (za)

Door sociale wetenschappers Zoë Rejaän en Rianne van Dijk

Vaak moeten kinderen naar hun ouders luisteren, maar luisteren ouders eigenlijk wel (genoeg) naar hun kinderen? Dat gaan onderzoekers Rianne en Zoë uitzoeken in dit interactieve familiespel! Doe je mee?

Maak je eigen sapje voor de lever (za)

Door dierenarts en leveronderzoeker Maya Haaker

Iedereen heeft een lever. Maar wat doet dit orgaan eigenlijk? En hoe doe je er onderzoek naar? Ontdek het in de interactieve familielezing door dierenarts en leveronderzoeker Maya Haaker. Je gaat ook zelf aan de slag. Kun jij de juiste voeding maken voor de lever, met o.a. suiker, zout en citroensap?


Hoe onderzoek je … hoe je mensen iets stiekems kunt laten doen? (zo)

Door gedragswetenschapper Lars Tummers

Hoe zorg je ervoor dat je vaker op je tablet mag? Meer snoep mag eten, of… dat mensen juist gezonder gaan eten? Dit gaat allemaal over het veranderen van gedrag. En om te veranderen heb je soms een zetje nodig. Maar hoe kun je dit zetje het beste geven? Misschien zonder dat diegene het doorheeft? Onderzoeker Lars Tummers is nieuwsgierig naar gedragsverandering. Hoe zouden jullie het aanpakken? Onderzoek met hem mee tijdens zijn college!

Van wie is de oceaan? (zo)

Door oceaanonderzoeker Erik van Sebille

De oceaan is van levensbelang voor al het leven op aarde. Maar van wie is de oceaan eigenlijk? Van de vissen, de mens, of zichzelf? En mogen wij ermee doen wat we willen? Onderzoek het met oceaanonderzoeker Erik van Sebille.


Hoe onderzoek je … wat de aandacht trekt? (zo)

Door psycholoog Attentionlab Stefan van der Stigchel

Wat trekt jouw aandacht? Met welk filter kijk jij naar de wereld? En hoe kunnen mensen beter leren kijken? Stefan van der Stigchel, psycholoog bij Universiteit Utrecht, wil hier alles over weten. Hij combineert wetenschap met praktijkervaringen van bijvoorbeeld luchtverkeersleiders, artsen en rechercheurs. Hoe zorgen zij dat ze belangrijke, kleine details zien? Of juist grotere patronen ontdekken, die anderen vaak niet zien? Onderzoek hoe ook jij beter kunt leren kijken tijdens zijn college!


Hoe kunnen slimme computers, slimme dokters helpen? (zo)

Door technisch geneeskundige Myrthe Buser

Artsen zijn slim, maar robots ook! Waar in het ziekenhuis kan een robot een dokter helpen? En hoe programmeer je een slimme computer voor in het ziekenhuis? Onderzoeker Myrthe Buser van het Prinses Maxima centrum laat je van alles zien. En doen tijdens een experiment! Lukt het jou om de juiste code te gebruiken?