Zintuigen en wetenschappelijk onderzoek

Wat hoor je als je met een stethoscoop naar hart of longen luistert, wat zie je precies als je de beweging van paarden bestudeert? Ook het proeven en de geur is belangrijk: hoe laat je een bittere pil zoet smaken en hoe ruikt bevergeil? Zintuigen spelen een belangrijke rol bij wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Zintuigen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld bij onderzoek en onderwijs aan de Universiteit Utrecht. Ze zijn noodzakelijk voor het waarnemen en beoordelen van verschijnselen in de fysieke omgeving.  Natuurlijk was men ook nieuwsgierig naar het functioneren van de zintuigen. Hoe werden deze prikkels verwerkt en werden ze wel door iedereen hetzelfde beoordeeld?

Zien

De collectie van het Universiteitsmuseum bevat een ruime collectie onderwijsmodellen, onderzoeksinstrumentarium en –verslagen die hier betrekking op hebben. Een deel van de medische collectie bevat modellen en verhalen die te maken hebben met de zintuigen. Hoogleraar Franciscus Donders (1818-1889) heeft een aanzienlijke verzameling instrumenten en modellen achter gelaten die het zien bestuderen en illustreren.

Neus en tongen

De papier-maché onderwijsmodellen van de Fransman Louis Auzoux maken het mogelijk de anatomie te bestuderen van het oog, de mond en het oor. Een gipsmodel van de neus, waarbij een kwast voor de neusharen is gebruikt, laat een doorsnee zien van het reukorgaan. In de collectie zijn tongen van dier en mens aanwezig in zowel moderne plastinaten als in oude vloeistofpreparaten.

Terug