Hoefkunde

Paarden speelden een belangrijke rol in het dagelijks leven in de negentiende eeuw. Hoefkunde was dan ook een belangrijk vak.

Hoefkunde: een belangrijk vak

Een wandbord uit het eind van de negentiende eeuw van hoefsmid W.A.H. van Horsen illustreert met zijn grote variƫteit aan brede, smalle, grote en kleine hoefijzers het belang van de hoefkunde in de negentiende eeuw. Paarden speelden een grote rol in het dagelijks transport. Ze werden ingezet voor de trekschuit, de koets en de paardentram. Vanaf de oprichting van de Rijksveeartsenijschool in 1821 was de hoefkunde een belangrijk vak.

De veeartsenijschool

Studenten diergeneeskunde moesten zich verdiepen in hoefafwijkingen en de gang van paarden. Op de veeartsenijschool bevonden zich een practicumzaal, een hoefbeslagzaal, een smederij en een monsterbaan waar onderzoek naar een afwijkende gang werd uitgevoerd. De studenten leerden zelf hoefijzers smeden en aanbrengen.

Unieke Collectie hoefbeslag

Mede dankzij de onderwijs-hoefsmid Van Horsen en bevlogen docent H.M. Kroon (1868-1933) bezit de Universiteit Utrecht een internationaal vermaarde collectie hoefpreparaten, hoefijzers en modellen. In deze onderwijsverzameling zijn veel soorten aangepast hoefbeslag te zien. Zo is er winterbeslag met extra grip voor op sneeuw en ijs. Ook bijzonder is het preparaat van een hoef met een draverijzer. Hierbij kon met een gesp een extra gewicht bevestigd worden om de gang te corrigeren.

Terug