Hoeveel overeenkomsten hebben mens en dier? Deze week in de spotlight: het hart.
Transplanteren
Al sinds eeuwen wordt er geprobeerd dierlijke weefsels te transplanteren in de mens. Dat mislukte altijd omdat de mens tegen deze lichaamsvreemde weefsels afweerstoffen maakt. Tegenwoordig weten we dat in bepaalde gevallen wel dierlijk materiaal voor mensen gebruikt kan worden, maar dan moet het wel eerst op een speciale manier worden bewerkt zodat elke afweerreactie bij de mens uit zal blijven.
Varkenshart
Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw wordt door hartchirurgen bij mensen met een slecht functionerende hartklep een hartklep van een varken geïmplanteerd. Het hart van een varken lijkt op dat van een mens: ze zijn nagenoeg even groot, hebben ongeveer hetzelfde volume. Ook de hartslagfrequentie is vergelijkbaar.
Een hart op vier poten
Toch zijn er enkele belangrijke verschillen: de positie van het hart ten opzichte van het lichaam is bij een varken anders dan bij de mens. De mens staat immers rechtop, terwijl het varken zich op vier poten voortbeweegt. Dat maakt dat het hart anders in de borstholte ligt. De aansluiting van de holle ader op het hart verloopt onder een andere hoek. Ook de vorm is net iets anders: het hart van het varken heeft veel meer de vorm van een Valentijn hart terwijl dat van de mens meer een trapezium vorm kent. Hoewel er nog meerdere verschillen te benoemen zijn, blijkt het varkenshart toch nog steeds het beste te vergelijken met een mensenhart.
