Onderzoek is meer dan het doen van natuurkundige experimenten, lab-testen en het kijken door een microscoop. Onderzoek kan ook gaan over de samenleving en dus ook over jou. Hoe doe je onderzoek naar mensen en de samenleving?
Elke groep in de samenleving kan een onderwerp van onderzoek zijn; jongeren of ouderen, een sportclub, een school, een hele stad, misschien kun jij ook nog wel een groep verzinnen. Maar hoe verzamelen onderzoekers data voor deze groepen? In deze zaal maak jij kennis met Utrechtse onderzoekers die zich bezighouden met onderzoek naar menselijk gedrag.
Oscar Gelderblom neemt je mee in zijn historisch onderzoek naar kasboekjes en de financiële geschiedenis van Nederland. Hoe ging jij met geld om? En hoe deden mensen dat vroeger? Op een andere plek in de zaal kun je de mensenmassa in de binnenstad van Utrecht regelen. Wat als er blokkades zijn, wat als het heel druk is, wat als mensen heel snel lopen? Door allerlei data te verzamelen over hoe mensen bewegen in de stad kunnen wetenschappers modellen maken waarmee ze drukte kunnen voorspellen. Daarnaast ontdek jij hoe onderzoekers de ontwikkeling van kinderen onderzoeken. Welke rol speelt opvoeding, of hebben omgeving en erfelijkheid een vele grotere invloed?
Naast deze drie grote onderzoeken kun je plaatsnemen op de Filosofa. Zoals de naam al verklapt: dit is een bank om op te filosoferen. Niet iedereen is het altijd met elkaar eens, en daarom is het belangrijk om na te denken over bepaalde vraagstukken binnen onderzoek. Vooral als het over onszelf gaat, de mens en de maatschappij. Ben jij er klaar voor om je mening te laten horen?