Lezing en expositie van Botanisch Erfgoed-kenner Marian van Weert. Marian vertelt gepassioneerd over het werk van ‘Plant Hunters & Plant Artists’ van de oudheid tot nu.
Indrukwekkende herbaria en prachtige tekeningen
Onze groene voorouders doorkruisten wereldzeeën en waren tijdens hun reizen op zoek naar planten. Met indrukwekkende herbaria en prachtige tekeningen lieten ze een groot publiek kennis maken met vele variëteiten en ontdekten ze de biodiversiteit. Tijdens de lezing en in de expositie geeft Marian een eerbetoon aan deze voorouders. Het werk dat zij verrichtten was van grote waarde voor wetenschappers en bracht mensen in contact met de plantenwereld waardoor ze die meer gingen waarderen. Marian laat met een dynamisch beeldverhaal zien dat herbaria en tekeningen van destijds belangrijk zijn voor de studie naar het verlies en behoud van de biodiversiteit van planten in onze tijd.
Belangrijk erfgoed
Haar spitwerk in de archieven van musea en botanische instellingen brengt beelden van planten naar boven die de meeste mensen niet kennen en je zullen verwonderen. Nergens in Europa stond in de ‘age of exploration’ de wetenschappelijke kennis over de plantenwereld op zó’n hoog niveau als in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Mannen én vrouwen bestudeerden vol passie alles wat groeide en bloeide. Zij creëerden de fraaiste herbaria en kunstwerken waarin alle vormen van bloemen en planten werden afgebeeld. Het is een deel van ons erfgoed dat juist nu zo belangrijk is.
Lezing en expositie
Tijdens deze lezing vertelt ze over de ‘Planthunters & Plantartists’ die gelinkt zijn aan de provincie Utrecht zoals o.a. Berthe Hoola van Nooten en Maria Sibylla Merian. Het botanisch werk dat zij maakten in verre landen is tevens te zien in de expositie in de Oranjerie van de Oude Hortus op 17 en 18 mei.
Entree: gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor het UMU of de Oude Hortus. Een kaartje voor de Oude Hortus kost €5,- (gratis met Musuemkaart).
Voor: de lezing is geschikt voor volwassenen
