Vacature: senior communicatieadviseur (tijdelijk)

I.v.m. de tijdelijke afwezigheid van onze huidige communicatieadviseur zijn we op zoek naar:

Een senior communicatieadviseur Universiteitsmuseum Utrecht, voor de duur van 4 maanden (15 maart 2021 – 29 juli 2021)

Bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur draait alles om wetenschap en publiek. Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) is een centrale ontmoetingsplek voor wetenschap, cultuur en samenleving. Met activiteiten en expertise op het gebied van academische en culturele vorming, public engagement programma’s en educatie draagt het CWC bij aan het profiel en de ambities van de Universiteit Utrecht voor onderwijs, onderzoek en haar maatschappelijke impact.

Het CWC bestaat uit het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), Studium Generale, het Wetenschapsknooppunt, Parnassos Cultuurcentrum en het Public Engagement programma.

In het nieuwe UMU worden bezoekers onderzoekers. Het museum is op dit moment tijdelijk gesloten omdat het wordt verbouwd en vernieuwd. Er wordt gewerkt aan hét eerste onderzoeksmuseum van Nederland. In dit familiemuseum is veel te zien en te doen. Onderzoek van de Universiteit Utrecht in heden, verleden en toekomst worden met elkaar verbonden. Achter het museum ligt de voormalige botanische tuin de Oude Hortus. Kortom, een unieke omgeving in het Utrechtse museumkwartier.

I.v.m. de tijdelijke afwezigheid van onze huidige communicatieadviseur zijn we op zoek naar een vervanger voor een periode van vier maanden (15 maart 2021 – 29 juli 2021). De focus van deze tijdelijke opdracht ligt op strategische communicatie over de verbouwing van het museumgebouw en de renovatie van de kassen in de Oude Hortus naar de omgeving en over de vernieuwde inhoud en plannen van het museum zowel naar interne als externe doelgroepen, pers en relaties.

Ben jij een ster in strategische communicatie?  Dan zoeken wij jou!

Werkzaamheden/taken:

 • Je denkt in hoofdlijnen mee over de gevolgen, benodigdheden en ontwikkelingen van de bestaande marketing- en communicatiestrategie van het UMU.
 • Je bent verantwoordelijk voor de communicatie tijdens deze periode van sluiting van het museumgebouw en de renovatie van kassen in de Oude Hortus.
 • Je ontwikkelt het bestaande communicatieplan verder door en adviseert over de te volgen strategie. Verder zorg je voor de uitvoering van het plan en ben je contactpersoon voor de pers. Enerzijds informeer je de buren en omwonenden over de verbouwingswerkzaamheden en anderzijds zorg je voor de communicatie over het nieuwe museum en geef je onze bezoekers en andere doelgroepen alvast een inkijkje in het nieuwe UMU.  
 • Je werkt verder aan de persstrategie. Je werkt aan een aantal persmomenten om redactionele aandacht te genereren voor het nieuwe museum en de collectie. Ook neem je de woordvoering voor alles wat met het museum te maken heeft op je.
 • Als adviseur sta je ook met beide benen in het werkveld. Zo ben je ook, samen met onze marketing collega (mede)verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de website, verzorg je de redactie van de interne nieuwsbrief, de maandelijkse managementrapportage en marketing van evenementen op locatie i.s.m. onze samenwerkingspartners.
 • Daarnaast ben je aanspreekpunt voor een aantal lopende trajecten en projecten zoals o.a. Internal Branding, het in vorm en inhoud begeleiden van fondsaanvragen. Ook wordt er regelmatig beroep op je gedaan om vanuit een marketing- en communicatieperspectief te adviseren over de nieuwe tentoonstellingen en exhibits.
 • Tenslotte ondersteun je als adviseur jouw collega’s en stagiaires in het bereiken van hun doelen, door mee te denken over de manier waarop en door de uitvoering en de inzet van de juiste middelen.

Profiel

Je bent een echte senior en kan direct zelfstandig aan de slag binnen ons kleine team. Je hebt snel inzicht in wat er nodig is en neemt initiatief. Je weet door jouw jarenlange ervaring snel jouw plek te vinden binnen de dynamiek die het bouwen aan een vernieuwd museum met zich meebrengt. Je schakelt snel en kan zowel op tactisch als uitvoerend niveau waarde toevoegen. 

Verder voldoe je aan de volgende punten:

 • Je hebt aantoonbaar relevante werkervaring (minimaal 7 jaar) als senior communicatieadviseur op HBO werk- en denkniveau; 
 • Je beschikt over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden; 
 • Je bent creatief en stressbestendig; 
 • Je werkt zelfstandig en nauwkeurig; 
 • Je bent analytisch sterk en hebt oog voor detail; 
 • Je hebt ervaring met diverse systemen zoals CRM en CMS;
 • Je hebt een hart voor communicatie en volgt de nieuwe ontwikkelingen op de voet;
 • Je hebt kennis van of affiniteit met wetenschap en musea.

Over de organisatie

Het Universiteitsmuseum Utrecht – UMU – wordt vernieuwd en daarom verbouwd. We werken aan hét onderzoeksmuseum van Nederland: een familiemuseum waar je actief kennis maakt met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht en Utrechtse onderzoekers in heden en verleden.

Wij zijn daarom nu gesloten om medio 2022 te heropenen als het onderzoeksmuseum van Nederland.

Tijdens de sluiting is het museum online open met een uitgebreid aanbod aan activiteiten om thuis te doen. Ook zijn er programma’s voor scholen op locatie en programmeren we voor ons publiek regelmatig op verschillende plekken in Utrecht.

Bij het UMU werken circa 25 mensen in een regulier dienstverband en er zijn daarnaast veel publieksbegeleiders en vrijwilligers actief.

Het UMU vormt, samen met Studium Generale, Parnassos Cultuurcentrum en het Public Engagement programma, het Centrum voor Wetenschap en Cultuur.

Het Centrum voor Wetenschap en Cultuur (CWC) is een centrale ontmoetingsplek voor wetenschap, cultuur en samenleving. Met activiteiten en expertise op het gebied van brede (burgerschaps)vorming, public engagement, wetenschapscommunicatie en -educatie en cultuur draagt het CWC bij aan het profiel en de ambities van de Universiteit Utrecht. Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema’s. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Sustainability. 

Aanvullende informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Anna-Maria Gobati, manager Marketing & Communicatie CWC (a.m.gobati@uu.nl of 06-23609912).