De tuinen van de Oude Hortus

De Oude Hortus bevat meerdere tuinen, waaronder de Regiustuin en de cottagetuin. De Regiustuin is ingericht naar een zeventiende-eeuwse Hortus Medicus. De cottagetuin is een speelse tuin met verscheidene onderdelen, zoals muurtjes, trapjes en een vijver.

De Regiustuin

Dit onderdeel is naar de gelijkenis van de zeventiende-eeuwse Hortus Medicus ingericht. De plattegrond van de Hortus op Sonnenborgh en de bewaard gebleven indeling van een aantal perkjes vormden de inspiratiebronnen. De Hortus Medicus was vooral belangrijk voor studenten in de medicijnen. Hier bestudeerden zij de geneeskracht van kruiden. Ook nu vinden veel geneeskrachtige kruiden een onderkomen in de Regiustuin.

De Regiustuin

De cottagetuin

De cottagetuin, een Engelse tuin, werd in 1935 aangelegd als alpiene tuin. De muurtjes, trapjes, vijver en dwergconiferen stammen uit die tijd. De lay-out van de cottagetuin zou de beperkte ruimte optisch groter maken. Om dit effect te bereiken varieerden tuinarchitecten met boomgroepen, paden, waterpartijen en hoogteverschillen. Er is dus goed nagedacht tijdens het ontwerpen en aanleggen van de tuin. Een ontwerp van een tuin wordt ook wel een beplantingsplan genoemd.

De vijver in de Oude Hortus
Terug