Koolstofdatering | havo/vwo

havo/vwo, klas 3 en 4

Bij het aanleggen van een parkeergarage in Utrecht zijn hele oude botten gevonden! Door middel van koolstofdatering ontdekken leerlingen zelf hoe oud de botten zijn.

Locatie: in de klas  
Duur programma: 
1,5 uur
Domein: 
mens en natuur
Indeling: groepjes van vier leerlingen
Tarief: klik hier voor tarieven en praktische informatie over het bezoek

Let op! Dit programma bevat digitaal lesmateriaal. Er is een device digiboard o.i.d.) nodig om dit af te spelen.

Doel van het programma

Wetenschap gaat over nieuwsgierig zijn, vragen stellen, beredeneren en onderzoeken. Met die principes gaan leerlingen in dit onderwijsprogramma aan de slag.

Het programma start met het blackbox-experiment, waarmee de leerlingen in aanraking komen met een aantal onderzoeksprincipes. In duo’s onderzoeken de leerlingen een mysterieuze black box. Wat kunnen ze met wetenschappelijke zekerheid zeggen over de inhoud hiervan, zonder het doosje open te maken?
In de tweede helft van het programma start de klas met het onderzoek naar de oude botten. Hierbij werken ze met onderzoeksmaterialen en -instrumenten en de authentieke botten van wel duizend jaar oud.

Vakoverstijgende thema’s

Het programma sluit aan op het thema Mens en natuur, leerdoel 28 en 31.

Leerdoel 28: de leerling leert vragen over natuurwetenschappelijke, technologische en zorggerelateerde onderwerpen om te zetten in onderzoeksvragen, een dergelijk onderzoek over een natuurwetenschappelijk onderwerp uit te voeren en de uitkomsten daarvan te presenteren.

Leerdoel 31: de leerling leert onder andere door praktisch werk kennis te verwerven over en inzicht te verkrijgen in processen uit de levende en niet-levende natuur en hun relatie met omgeving en milieu.

(voorlopige) boeking maken

Terug naar overzicht 

Terug