Eerste Zoek het uit! Festival UMU groot succes

Op 24 en 25 augustus vond het eerste Zoek het Uit! Festival plaats in het UMU. Dit gloednieuwe wetenschapsfestival trok ruim 1.600 bezoekers die op onderzoek uitgingen. Families konden genieten van theater, familiecolleges, workshops, gesprekken met wetenschappers en ze konden natuurlijk zelf op onderzoek uitgaan. Op het festivalprogramma stonden o.a. Tiktok-juf JufSanne123, gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum.

Bekijk hier de aftermovie

Dansen met JufSanne123 en gif onderzoeken met Mátyás Bittenbinder

Op het programma stonden allerlei theatervoorstellingen en interactieve shows, waaronder een dansexperiment met Tiktok-juf JufSanne123, de première van de theatervoorstelling ‘HUH?!?’ door Sjors en Ruud theatermakers, en shows van bioloog en gifwetenschapper Mátyás Bittenbinder en presentator Klaas van Kruistum. In een grote festivaltent in de Oude Hortus maakten honderden bezoekers met silent disco-koptelefoons op de shows mee. Van totale verwondering en stilte tot een hoop rumoer bij het roepen van zoveel mogelijk giftige dieren, of het ‘Maagdenburgerbollenexperiment’. Zelfs met vier mensen konden twee halve bollen, die met vacuüm aan elkaar vast zaten, onder aanmoediging van het hele publiek niet uit elkaar getrokken worden.

Onderzoeken met de wetenschappers van de Universiteit Utrecht

Tijdens de familiecolleges van het Zoek het Uit! Festival onderzochten families mee met de onderzoekers van de Universiteit Utrecht en ontdekten ouders en kinderen de antwoorden op vragen zoals: Hoe beïnvloedt muziek jouw ervaring van tijd? Hoe programmeer je een slimme computer voor in het ziekenhuis? Van wie is de oceaan eigenlijk? En vaak moeten kinderen naar hun ouders luisteren, maar luisteren ouders eigenlijk wel (genoeg) naar hun kinderen?

De onderzoekers vertelden niet alleen leuke feiten over hun vakgebied, maar juist ook over hóe zij onderzoek doen. Families gingen ook zelf aan de slag met het stellen en beantwoorden van vragen, onderzoeken van een goocheltruc, spelen van spellen met een wetenschapper of muntjes delen met een robot. Of het schijven van code om de wetenschapper, die plots alleen nog maar kon handelen als een robot om op de juiste manier een broodje hagelslag te laten beleggen. Hilariteit alom toen de boter bovenop de korst werd gesmeerd in plaats van bovenop de boterham; of toen enorm werd geschud met het pak hagelslag; terwijl de verpakking nog dicht zat. Het waren interactieve colleges die volgens de bezoekers leerzaam, interactief en interessant waren.

Zoek het zelf uit!

Tijdens Zoek het Uit! Festival konden families natuurlijk ook zelf aan de slag. Zo kon je onderzoeken hoe het is om met een robot samen te leven, de mysterybox proberen te kraken, met een VR-bril ervaren hoe het is om niet te kunnen bewegen, rekken en strekken tijdens familieyoga of bijzondere vlinders onderzoeken onder de microscoop. Zo werd iedereen op het festival een echte onderzoeker. Ook gingen bezoekers onder leiding van kunstenaars actief aan de slag met wetenschappelijk tekenen en het maken van hun eigen onderzoekboek. Een plek waarin ze nieuwsgierige vragen en antwoorden kunnen opschrijven, tijdens het festival maar ook daarna thuis!

Terug