Collectie

Collectieglimp | Taboe op het kunstgebit

In de collectieglimp vertellen conservatoren verhalen over de rijke collectie van het Universiteitsmuseum Utrecht.

In deze collectieglimp vertelt conservator Reina de Raat over hoe stichting Openbaar Kunstgebit en hun bijzondere kunstwerken.

Het kunstgebit

Kunstgebitten worden al heel lang gebruikt door mensen. Het oudste kunstgebit dat we tot nu kennen is 4500 jaar oud! Deze waren gemaakt met wolventanden.

Een van de bekendste figuren met een kunstgebit uit de geschiedenis was George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Zijn eerste tanden vielen al uit toen hij 22 was. Daarom maakte zijn tandarts in de 18e eeuw een kunstgebit voor hem van ivoor en mensentanden.

In de jaren daarna werden ook andere stoffen zoals porselein gebruikt om kunstgebitten te maken. Alleen waren deze niet altijd comfortabel voor de drager. In de jaren ’70 kwamen kwamen kunstgebitten van plastic. Deze waren fijner om te dragen. Jammer genoeg, was er een taboe op kunstgebitten. Daarom hebben Guus Flögel, Max Reneman en Wim Haak de stichting Openbaar Kunstgebit opgericht. De stichting maakte verschillende kunstwerken om het taboe te doorbreken. Wil je meer hierover weten en een aantal van deze kunstwerken zien? Kijk dan het filmpje hieronder!

Terug