Check je plek

Heb jij ook een favoriete buitenplek, waar je graag naar toe gaat om te spelen, sporten of chillen met vrienden? Doe dan mee aan Check je plek! UU-onderzoekers Kathrine en Gijs zijn namelijk op zoek naar jouw favoriete buitenplek. Vaak zijn deze plekken ingericht door volwassenen, maar niemand heeft gevraagd wat JIJ eigenlijk wilt. Daar komt nu verandering in. Onderzoek jouw plek en stuur de resultaten naar Kathrine en Gijs.

Help het onderzoek

Kathrine en Gijs willen er achter komen hoe we buitenplekken kunnen maken waar kinderen tussen de 8-14 jaar graag naar toe gaan. Naar welke buitenplek ga jíj graag met je vrienden in je vrije tijd? Wat doe jij daar en hoe ziet het eruit? Kathrine en Gijs verzamelen alle informatie. Ze gaan dan samen met kinderen die gegevens goed bekijken en conclusies trekken over wat de kinderen belangrijk vinden. Zo hopen we uiteindelijk voor betere buitenplekken te zorgen. Als je meedoet maak je ook kans op één van de prijzen: een jaar lang gratis toegang tot het UMU, of een eigen straatnaambord voor jouw plek!
Nieuwsgierig naar welke buitenplekken al door kinderen zijn beoordeeld?

Jij gebruikt een plek anders dan volwassenen en onderzoekers denken. Daarom vragen we jou om zelf je plek te onderzoeken.

Kathrine van den Bogert en Gijs van Campenhout

Hoe check ik mijn plek?

Vanaf 9 september kun je op zaterdag- of zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur een gratis onderzoekskits ophalen in het UMU. Vanaf 1 oktober worden de kits alleen op zondagmiddag uitgedeeld. Met een kleine uitleg en jouw onderzoekskit op zak, kun je verder aan de slag. Ga naar je favoriete buitenplek en onderzoek door goed te kijken en gegevens te verzamelen. Daarna vul je je resultaten in op de vragenlijst.
Kun je niet naar het museum komen? Open dan de vragenlijst op een telefoon als je op je plek bent, en vul de vragenlijst digitaal in.

Check je plek via school

Het is ook mogelijk om de onderzoeksbladen van de onderzoekskit uit te delen in de klas. De bestanden kunnen uitgeprint worden zodat leerlingen van scholen door het hele land mee kunnen doen.

Wat doen met je gegevens?

De antwoorden die je geeft op de vragen in deze online vragenlijst zijn anoniem: we vragen niet naar je naam dus niemand komt te weten wie wat precies heeft ingevuld. Als er per ongeluk toch ergens een naam staat, dan zullen we die weghalen. Kijk voor meer informatie in het PDF-document.

Wie zijn Kathrine en Gijs?


Hoi allemaal!
Links op de foto zie je mij, Gijs. Ik ben Universitair Docent bij Geowetenschappen. Vroeger wilde ik juist iets heel anders worden, namelijk volleyballer. Ik houd er nog steeds van om allerlei sporten te volgen en ben ook heel erg geïnteresseerd in andere culturen. Mijn favoriete plek? Vroeger kon je mij vooral vinden op verschillende trapveldjes, terwijl je mij nu kunt vinden op de openbare weg of een in bosrijk gebied. Wel op de racefiets of de gravelbike!

En ik ben Kathrine, rechts op de foto zoals je al kon raden. Ik ben antropoloog en universitair docent bij bestuurs- en organisatiewetenschap. Ik onderzoek hoe bewoners graag willen dat hun omgeving eruit ziet en hoe we ervoor kunnen zorgen dat dat gebeurt. Vroeger wilde ik kok worden, maar helaas bleek dat ik niet zo goed kon koken. Toen besloot ik dat ik wereldverbeteraar wilde worden. Waar ik vroeger speelde? Bij een sloot naast de boerderij waar ik opgroeide. Nu ben ik graag met mijn kinderen in de speeltuin of in het bos.

Citizen Science Project
Check je plek is een voorbeeld van een Citizen Science project. Dat is een onderzoeksproject waarbij jij de onderzoekers helpt bij het verzamelen van gegevens. De onderzoekers gebruiken die gegevens ook echt in het onderzoek waar je bij helpt. Zo help jij de wetenschap weer een stapje verder.